NEFORMALNO SREČANJE ČEŠKIH IN SLOVENSKIH POHODNIKOV IN PLANINCEV

120 LET ČEŠKE KOČE

Smo v obdobju, ko prijateljski mednarodni odnosi stojijo pod vplivanjem kitajskega koronavirusa. Vendar se bomo radi spomnili velikega zgodovinskega mejnika v odnosih med našima prijateljskima narodoma.

V soboto 1. avgusta 2020 je pripravljeno neformalno srečanje čeških in slovenskih phodnikov in planincev brez uradnega programa. Srečanje se bo začelo ob 10. uri in bo potekalo v okolici Češke koče, ki se nahaja pod severno steno Grintovca,

najvišjem vrhu Kamniških in Savinjskih Alpovih. Bo to zgodovinsko prvo srečanje ljubiteljev in prijateljev gora in gorske narave obeh prijateljskih narodov.

Z češke strani se bosta med ostalimi udeležila:

  • Radek Jaroš, ki je imetnik Krone Himalaja in Krone sveta in
  • Ivan Press, ki je podpredsednik Kluba čeških turistov.

Z slovenske strani se bodo med ostaimi udeležili:

  • Viki Grošelj, ki je prvi slovenski imetnik Krone sveta,
  • Drejc Karničar, kot župan Zgornjega Jezerskega in
  • Miro Eržen, ki je podpredsednik PZS.

Za obiskovalce bo pripravljen češki originalni Pilsensko pivo in Praška šunka.

Srečanje organizirajo: Češka koča, ALPY in KČT – Češka podružnica Slovenskego planinskego društva 2017 iz Prage 5.
K obisku vas vabita Ladek Jirásko (ALPY in KČT) in  priljubljena Karmen Karničar (Češka koča).

Vsi ste dobrodošli!

V terminu od 30. 7. do 2. 8. 2020 bo potekal tudi štiridnevni CAMP ČEČKA KOČA.

Kljub neobičajnemu obdobju, bo sodelovalo kar 25 planincev iz Češke. Štiridnevni program bo med drugim vključeval vzpone na Grintovec (2558 m), Jezersko Kočno (2535 m), Skuto (2532 m) in druge cilje in vrhove. Program bo prilagojen vremenu ter stanju in kondiciji udeležencev.

TIC Jezersko ubytovaní https://www.jezersko.info/ubytovan%C3%AD.html

Setkání českých a slovinských turistů, planinců a alpinistů

Text a foto: Ladislav Jirásko

Chata Češka koča v letošním roce slaví výročí 120 let od svého vzniku

Horskou chatu Češka koča postavil v roce 1900 Český odbor Slovinského planinskeho družstva v Praze. Chata je symbolem česko-slovinského přátelství nejen v oblasti alpinismu.

Češka koča v sobotu 1. srpna 2020

Na sobotu 1. srpna 2020 se připravuje Setkání českých a slovinských turistů, planinců a alpinistů. Akce proběhne u chaty Češka koča, která se nachází pod severními stěnami Grintovce, nejvyššího vrcholu Kamnických a Savinjských Alp. Bude se jednat o historicky první setkání milovníků hor a horské přírody obou přátelských stran. Setkání, které začne v 10:00 hodin, se zúčastní několik zajímavých osobností z Česka i ze Slovinska. Pro návštěvníky bude připraveno plzeňské pivo a Pražská šunka.

Organizační zajištění akce: Češka koča, Alpy, lidé&HORY a KČT, Český odbor Slovinského planinského družstva 2017 z Prahy 5 (ČO SPD 2017).

Kemp Češka koča

Výše uvedené setkání bude součástí akce Kemp Češka koča, která bude probíhat na chatě v termínu od 30. července do 2. srpna 2020. Kempu se za českou stranu zúčastní mimo jiné Radek Jaroš, nositel Koruny Himálaje a Koruny světa, a za Slovince Viki Grošelj, první slovinský nositel Koruny světa. Ubytování na chatě při akci Setkání českých a slovinských turistů, planinců a alpinistů i při akci Kemp Češka koča s Radkem Jarošem zajišťuje CK Alpy – rezervace jsou možné na www.alpy.cz, kde najdete také další informace včetně ceny.

Členové KČT, ALPENVEREIN.CZ a ČO SPD 2017, kteří se nezúčastní Kempu Češka koča, získávají slevu na ubytování. Podrobné informace jsou uvedeny na https://www.alpy.cz/slovinsko/kamnicke-a-savinske-alpy-2020/

Skupiny nebo organizované zájezdy, které projevily zájem zúčastnit se pouze Setkání českých a slovinských turistů, planinců a alpinistů v sobotu 1. srpna 2020, případně navštívit chatu s přespáním v údolí, budou mít možnost ubytování ve vlastních stanech na pozemku Horské služby (GRZS) v obci Zgornje Jezersko. Postavení stanu bude zpoplatněno, rezervaci ubytování je třeba nahlásit předem, nejlépe u CK Alpy. Volné a bezplatné stanovaní nebo kempování v okolí Jezerska nebude možné.

Ubytovací kapacity v penzionech, apartmánech i v kempu v obci Jezersko jsou pro letošní léto již nyní téměř obsazeny. Další informace najdete na www.alpy.cz, www.alpenverein.cz a www.casopisturista.cz.

Ubytovaní:

TIC Jezersko: https://www.jezersko.info/ubytovan%C3%AD.html